Noaptea Sfantului Andrei si superstitii legate de “maritis”

Da, vine noaptea Sfantului Andrei si, dupa cum se stie, aceasta sarbatoare a fost mereu un prilej bun ca multe superstitii sa ia nastere, „sa isi iasa din minti” si sa fie puse in aplicare. Unele dintre cele mai haioase: cele legate de aflarea ursitului. Iata cateva exemple:

  • Fata de maritat trebuie sa faca din faina o turta subtire foarte sarata, pe care sa o manance inainte de culcare, iar baiatul care ii va aduce in vis apa pentru a-si potoli setea, urmeaza sa o ceara de sotie in cursul anului urmator.
  • In timpul noptii, fata trebuie sa atinga un par din gard, de la care numara noua alti pari, dupa care leaga un fir de lana rosu la parul la care a ajuns cu numaratoarea. Daca parul este drept si neted, viitorul sot va fi frumos, tanar, dar sarac; daca va fi scurt si cu noduri, sotul va fi batran si sarac; daca are coaja groasa – va fi bogat; daca era multe crengi – ursitul va fi vaduv si cu copii.
  • Ghicitul in oglinda – fata de maritat sta pe scaun, avand oglinzi in fata si in spate, iar pe lateral patru lumanari aprinse – se spune ca isi va vedea ursitul in oglinzi. In seara Sfantului Andrei, fata trebuie sa puna noua cescute de apa intr-un vas pe care sa il acopere cu o icoana; daca a doua zi va scoate noua masuri de apa cu aceeasi cescuta si mai ramane apa in vas, e semn ca se va marita.
  • Fata de maritat trebuie sa isi puna sub perna 41 de boabe de grau, iar daca viseaza apoi ca ii sunt furate boabele, atunci e semn ca se va marita.
  • Fata pune la caldura un colac cu un catel de usturoi asezat in mijloc; daca usturoiul va incolti, atunci fata va avea noroc.
  • In timpul noptii, fata merge la fantana cu o lumanare de Paste pe care o scufunda cu galeata in apa, cerand sa i se arate chipul ursitului.

Acestea fiind zise, fetelor, nu mai stati pe ganduri si treceti la „experimentat”! Si cum noaptea Sfantului Andrei a devenit un fel de Halloween romanesc, have a nice party, u all!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>