#priNeamt, ziua I

De mai bine de o zi, orele-mi trec pe ritm de Piatra-Neamt: cu locuri cu linistea proprie orasului de provincie, cu taria aerului de munte si cu bucatele bogate, dar bogate, moldovenesti. Dupa un sfarsit de vineri petrecut la conferinta despre Marketing Online in Turism (extrem de utila si binevenita pentru industria turismului din zona), Piatra-Neamt m-a intampinat cu asta:

… si in acelasi ritm m-a tinut in continuare. Am aflat pe propria piele cum o noapte scurta si o insomnie personala te face sa prinzi momentul acela exagerat de matinal din zi cand tu esti spalat, imbracat si gatit inaintea celorlalti si de la etajul 9 din hotelul in care stai vezi asta:

Cateva ore mai tarziu, porneam la pas in infotripul #priNeamt. Primul obiectiv de pe lista: Curtea Domneasca din Piatra-Neamt, un complex placut de cladiri din secolul al XV-lea, cu o arhitectura impresionanta (momentan in curs de renovare), cu Turnul Clopotnita si cu Biserica Sfantul Ioan.

Turnul lui Stefan (Turnul-Clopotnita)

Muzeul de Etnografie

Muzeul de Arta

Acesta a fost si primul moment de interactiune cu ghidul nostru local, un om extrem de carismatic si bine documentat, plin de anecdote si haz, care a facut ca toate datele de istorie, cu ani si domnitori si lupte, sa devina, brusc, mult mai atractive si mai usor de retinut. Da, a fost un val puternic de energie si pasiune pentru ceea ce face, ca altfel nu stiu cum ar putea cineva sa prezinte cu atata calm, implicare si maximum de coerenta lucruri legat de istorie si sa vina cu raspunsuri imediate la fiecare intrerupere a noastra.

Obiectivul numarul 2 pe traseul #priNeamt a fost Muzeul de Istorie si Arheologie Piatra-Neamt, neasteptat de bine amenajat, loc in care am facut un tur sumar de sali, dar nu si de povesti legate de istorie, marca aceluiasi ghid-minune al orasului Piatra-Neamt, Lucian.

De aici, am pornit catre telegondola care trece pe deasupra orasului, in pas alert, povesti si amintiri din blogosfera. De sus, orasul arata ca o tabla de sah, cu toate piesele la vedere.

Piatra-Neamt (vedere de pe Cozla)

In a doua jumatate a zilei am lasat Piatra-Neamt in urma si am pornit catre Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, loc in care am aflat ca in Romania avem o populatie de ursi bruni de 4.000 – 7.000 (in timp ce, de exemplu, in Austria sunt doar 17); ca Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas este principalul loc de hibernare al ursilor; si ca de administrarea Parcului se ocupa doar 10 oameni, in timp ce in Ungaria, pentru un parc de aproximativ aceleasi dimensiuni, se ocupa 150 – este o munca impresionanta, deci, pentru acesti oameni, care in ciuda emotiilor din glas, mi-au parut dedicati si preocupati cu adevarat sa intretina si sa dezvolte durabil spatiul pe care il administreaza.

Drumurile ne-au condus apoi spre Lacul si Barajul Bicaz, loc in care am pornit cu vaporul, cu vant rece in oase, inconjurati de munti si aer curat si cu intunericul coborand peste imprejurimi.

Momentul special al serii a fost lansarea lampioanelor luminoase Cosmote de pe Barajul Bicaz. Asa a luat sfarsit prima zi de vizitari #priNeamt. Nu trebuie sa uit de mancarurile delicioase pe care le-am degustat in aceasta perioada, mancaruri care, desi preparate in bucataria unui restaurant, au acelasi gust si intensitate de arome ca si cele gatite de mama. Na, ca s-a trezit moldoveanca din mine, inclusiv la mancare! Asa ca va recomand sa va opriti sa mancati, daca aveti ocazia, la Tequila Bowling Piatra-Neamt si la Resturantul Balad’Or (L.E. – intrati pe site-ul lor, ca sa vedeti cat de frumos e acolo).

Pe final, va spun ca ne auzim cu noi povesti si maine in zilele ce vin, ca imprejurimile orasului Piatra-Neamt sunt mari si frumoase. #priNeamt este o calatorie care a venit la momentul potrivit pentru mine: se pare ca aveam nevoie de alti oameni, dinafara orasului pe care il cunosc inca din copilarie, ca sa imi mai aminteasca sa admir si sa vad lucrurile frumoase din imprejurimi, inainte de a cataloga si de a-mi pastra pareri invechite.

Voi ati vizitat Piatra-Neamt? V-a placut?

priNeamț este un eveniment sustinut de Primaria Piatra Neamt, Consiliul Judetean Neamt, Central Plaza Hotel, Petrom, Cosmote, Noroc si Autonom.

9 Responses to #priNeamt, ziua I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>